Dan toch samenwerking N-VA en Vlaams Belang? "Komt daardoor nu dichterbij"

door: STS
Bart De Wever - Tom Van Grieken
Afbeelding bron: Photonews

Gaat het vertrek van Dries Van Langenhove als federaal parlementslid invloed hebben op de coalitievorming na de volgende verkiezingen? Politiek journalist Ivan De Vadder maakte een inschatting.

Van Langenhove zetelde als onafhankelijk Kamerlid in de Vlaams Belang-fractie. Zaterdag kondigde hij plots zijn afscheid aan. Hij wil zich richten op zijn activisme en zijn proces.

N-VA-voorzitter Bart De Wever verweest steevast naar Van Langenhove als één van de figuren binnen Vlaams Belang die door voorzitter Tom Van Grieken aan de kant gezet moesten worden. Anders zou een coalitie met N-VA zeker niet mogelijk zijn.

"Je kan niet ontkennen dat het resultaat van Van Langenhoves vertrek is dat aan één van de voorwaarden van N-VA is voldaan om tot een samenwerking te komen", stelt Wetstraatwatcher Ivan De Vadder op VRTNWS.

Dewinter

Opiniemaker en auteur Dyab Abou Jahjah reageerde op Twitter op het nieuws. "Dries Van Langenhove ligt eruit. Nu nog Filip Dewinter op pensioen sturen en de Vlaams Belang/N-VA-coalitie in 2024 komt steeds dichterbij."

"Echter: Dewinter heeft nog politieke ambities en zijn verhaal is niet ten einde. Als hij gaat, pakt hij de helft van de VB-stemmen zeker mee."