Ivan De Vadder spreekt klare taal over het cordon sanitaire

door: STS
Ivan De Vadder
Afbeelding bron: Photonews

Is het cordon sanitaire democratisch? Politiek journalist Ivan De Vadder gaf er zijn mening over in #BelRiadh, met Riadh Bahri.

"Het cordon sanitaire is een afspraak tussen verschillende partijen, die in 1992 op papier is gezet, om op voorhand geen bestuursakkoorden af te sluiten met het toenmalig Vlaams Blok, later Vlaams Belang", zei De Vadder.

"Dat vind ik in 2023... Noem het ondemocratisch... Ik vind dat dat op de schop mag. Je moet niet op voorhand onder elkaar afspreken dat het andere kindje in de klas niet mee mag doen."

"Dat wil niet zeggen dat ik vind dat dat andere kindje moét meedoen. Daarmee bedoel ik: iedere partij heeft op zich het recht om voor zichzelf te beslissen of ze met een andere partij in zee wil gaan en bestuursakkoorden wil sluiten. Dat vind ik ook maar heel democratisch."

"Alleen op voorhand de afspraak maken en ook nog op papier gaan zetten dat één van die partijen wordt uitgesloten... Dan denk ik, in 2023: ook dit hoeft niet meer."

"Ik ben er zelfs van overtuigd dat door het cordon sanitaire men de partij Vlaams Belang extra stemmen oplevert, omdat heel veel mensen dit een onrechtvaardige praktijk vinden."