Buitenlandse pers stelt zich vragen over koning Filip: “Schaamt hij zich daar niet voor?”

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Door de Black Lives Matter-beweging laait de controverse rond Leopold II weer op. Nu deze zoveel protest uitlokt, komt koning Filip onder druk te staan om excuses aan te bieden. Dat schrijft TV Familie.

De voorbije weken werden standbeelden van Leopold II beklad of beschadigd door activisten die opkomen tegen racisme. “Leopold II is één van de ergste racisten uit de wereldgeschiedenis”, klinkt het. “Hij heeft de dood van 10 miljoen Congolezen op zijn geweten. Het is ongeloo?ijk dat er nog standbeelden van Leopold II te zien zijn en er straten naar hem vernoemd zijn. Hij is de grootste schande van België!”

Zowat overal in België moesten standbeelden van Leopold II eraan geloven. Heel wat mensen vinden dat Leopold II plaats moet maken voor iemand die wél iets positiefs heeft gedaan. En ondertussen wordt ook in de richting van koning Filip gekeken. In de buitenlandse pers vraagt men zich af of onze koning zich niet schaamt of schuldig voelt voor het gedrag van zijn oudoom:

Koning Filip kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de daden van Leopold II”, klinkt het. “Maar misschien is het goed dat hij in naam van alle Belgen én van zijn familie zijn excuses aanbiedt aan de Congolezen. Tenslotte heeft België heel wat te danken aan Leopolds uitbuiting. Denk maar aan alle imposante bouwwerken die Leopold ?nancierde met geld dat hij aan die slavernij verdiende.”

Intussen bereidt Ben A?eck (47) een ongetwijfeld spraakmakende ?lm voor over de wandaden van Leopold II. Mogelijk maakt dat koning Filip toch een beetje zenuwachtig. Experten van de VN raadden België alvast ook aan om excuses aan te bieden. En in de Belgische politiek klinkt het dat de koning daar de meest aangewezen persoon voor is.