Europees president Charles Michel heeft het moeilijk: “Gezag en autoriteit nodig”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
De kritiek op Europees president Charles Michel wordt alsmaar groter. Enkel een goed Europees herstelplan lijkt zijn internationale carrière nog te kunnen redden.

Vorige week verving Charles Michel in alle stilte zijn kabinetschef. Een duidelijk signaal dat er een probleem is. Michel slaagt er maar niet in zijn stempel te drukken op de werking van de Europese instellingen. De kritiek groeit dan ook steeds verder aan.

Ondanks veel goede wil lijkt zijn uitstraling nergens op. “Michel komt vaak in beeld, spreekt met holle en gezwollen woorden, zegt in slecht Engels 10 keer dat alles important is, maar het klinkt allemaal leeg”, vertelt professor Europese politiek Hendrik Vos van de UGent aan Het Nieuwsblad.

Ook inhoudelijk zijn de verwachtingen veel groter dan wat er gebeurt. “Dat hij twee weken geleden met veel aplomb een nieuwsbrief lanceerde en de Europese bevolking vanaf nu rechtstreeks zou toespreken, daarover is in de Europese pers heel lacherig gedaan. Het was ook alleen maar een verzameling van speeches. Dat doet zijn imago geen goed. De vraag weerklinkt immers steeds luider: wanneer gaat hij doen waarvoor hij wordt betaald: compromissen sluiten?”.

Ook Herman Van Rompuy en Donald Tusk, de twee voorgangers van Michel, hadden moeilijke eerste maanden in hun job als Europees president. Zij slaagden uiteindelijk wel, maar het wordt dringend tijd dat Michel toont wie hij is. “Maar dan moet Michel wel het nodige gezag en autoriteit kweken”, besluit Vos.