Levert Open Vld de volgende eerste minister? Nieuwe voorzitter: "Kan me nu niet schelen"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
De formatiegesprekken voor een nieuwe federale regering worden langzaamaan weer op gang getrokken. En dat geeft voer tot speculatie; over wie de nieuwe premier wordt, bijvoorbeeld.

Tegen september willen de partijen een nieuwe regering op de been brengen, daar is iedereen het roerend over eens. De socialistische familie, Sp.a en PS, heeft al een 'snuffelronde' georganiseerd met de verschillende partijen.

PS-voorzitter Paul Magnette liet al verstaan dat het misschien best is om nog eens een Vlaming eerste minister te maken, nadat we de jongste negen jaar drie Waalse premiers hadden (Elio Di Rupo, Charles Michel en Sophie Wilmès).

Alexander De Croo

Zo doet de naam van Alexander De Croo (Open Vld) de ronde. "Nu al spreken over wie premier zou kunnen worden, terwijl de formatie nog moet beginnen, dat moeten we echt niet doen, dat vergiftigt alles weer opnieuw", zei kersvers Open-Vld-voorzitter Egbert Lachaert daarover in 'De Zevende Dag'.

"Voor mij is het echt niet belangrijk, en voor Alexander zelf ook niet. Ik heb daarover met hem gesproken. Waar het nu over moet gaan, is hoe we de ondernemingen en de zelfstandigen die het moeilijk hebben, kunnen ondersteunen. En hoe we de mensen die hun job dreigen te verliezen zo snel mogelijk kunnen helpen om een nieuwe job te vinden. Wie achteraf de premier wordt, dat kan mij eerlijk gezegd niet schelen op dit moment", aldus Lachaert.