Fikse waarschuwing van virologe: "Volg de regels strikt op of dit staat ons opnieuw te wachten"

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De virologen slaagden er niet om de regering te overtuigen tijdens het winkelen een mondmasker te dragen. In een open brief, die onder meer getekend is door Marc Van Ranst en Erika Vlieghe, vindt men het verontrustend dat de bevolking net doen als of de coronacrisis al voorbij is.

Virologe Annemie Vandamme (KU Leuven) wijst iedereen erop dat de regels nog altijd heel strikt nageleefd moeten worden. "We zouden echt niet het eerste land zijn waar opnieuw een plaatselijke lockdown nodig is: kijk naar Duitsland, kijk naar Lissabon”, licht Vandamme toe in Het Nieuwsblad.

"In landen waar een mondmasker verplicht wordt, zie je meteen het effect op de R-waarde (die telt hoeveel mensen besmet raken door één besmette persoon, nvdr.). Nu die bij ons weer dichter bij de 1 kruipt, kunnen mondmaskers helpen om het eronder te houden. Pas bij 0,5 zou ik me comfortabel genoeg voelen.”

"Een vaak gehoord tegenargument is dat er nu weinig besmettingen zijn, maar het zijn er nog altijd meer dan 80 per dag. Die kunnen stuk voor stuk tot drie weken lang besmettelijk zijn, ook diegenen die niet weten dat ze het virus dragen. Zeker in de situatie waar ons land nu in zit, kunnen mondmasker net dat ietsje extra doen.”