"Mensen in de zorgsector zijn geen vragende partij om een eenmalige premie te krijgen"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De zorgsector is niet gebaat met een eenmalige premie. Dat zegt Lorin Parys (N-VA) in het Vlaams Parlement. Hij benoemt het probleem in de zorgsector en schuift oplossingen naar voor.

"Het probleem is dat wij per zorgkundige of per verpleegkundige 11 patiënten hebben terwijl het gemiddelde in de Europese Unie 8 is."

"Dat betekent natuurlijk dat die mensen te hard moeten werken, dat er uitval komt, dat daarbovenop een coronacrisis komt en dat diegenen die dan nog overblijven het natuurlijk niet meer zien zitten om op langere termijn in de zorg te blijven werken."

Meer handen op de vloer

"De eerste vraag van de sector is meer handen op de vloer. Dat doe je door de bestaande kaders in te vullen. Er zijn 1.000 vacatures in de woonzorgcentra alleen. Daarnaast moet je de omkadering en de normen die daarvoor gelden optrekken. Daar komen er bijvoorbeeld 2.000 bij in de woonzorgcentra deze legislatuur alleen."

"Ten derde ga je kijken naar de aantrekkelijkheid van het beroep, de loon- en arbeidsvoorwaarden. Maar laat ons dat structureel doen in overleg met de sociale partners."