Goede raad voor achter het stuur: "Dergelijke ongevallen kunnen vermeden worden"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Het Agentschap Wegen en Verkeer lanceert een nieuwe campagne, die automobilisten wijst op het belang van afstand houden bij het rijden door tunnels.

In de zes belangrijkste Vlaamse tunnels gebeuren jaarlijks zo'n 200 ongevallen. Een van de belangrijkste oorzaken daarvan is dat bestuurders onvoldoende afstand houden.

"Een veilige volgafstand van je voorligger houden is een gemakkelijke maatregel om veiliger te rijden", stelt minister van mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). "Zeker in tunnels, waar de zichtbaarheid en ruimte sowieso beperkter zijn, is het essentieel dat weggebruikers voldoende afstand houden van elkaar. Daarom willen we met deze campagne een 'tunnelreflex' lanceren: wanneer je in een tunnel rijdt, moet je onmiddellijk meer afstand houden van je voorligger, die reflex willen we aanleren."

File

Veel ongevallen in tunnels gebeuren in de staart van de files die ontstaan tijdens piekmomenten. Wanneer er net na de tunnel file ontstaat, vertraagt bijgevolg ook het verkeer in de tunnel. Door de tunnelomgeving merkt aankomend verkeer de file vaak te laat op en dat zorgt voor aanrijdingen. "Dergelijke ongevallen kunnen vermeden worden als bestuurders de reflex hebben om de aandacht op de weg te houden en altijd voldoende afstand te houden van de voorligger", zegt minister Peeters.

De campagne start op maandag 6 juli en loopt zowel op de affiches langs snel- en gewestwegen als op sociale media.