Regering schiet in actie: "Corona-test en quarantaine voor wie uit zo'n risicogebied terugkeert"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Mensen die vanuit vakantie terugkeren uit een gebied waar het coronavirus opflakkert, zullen getest worden en in quarantaine geplaatst worden.

"Wie uit een hoog risicogebied komt, zal bij terugkeer in ons land ook als een hoog risicogeval worden beschouwd", zei Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) op VTM.

"Dat wil zeggen dat ze door een arts worden getest en intussen in quarantaine gaan. Die quarantaine duurt 14 dagen voor wie positief test en 9 dagen voor wie negatief test. Wanneer een tweede test negatief blijkt, kunnen ze beschikken. Ik denk niet dat we nodeloos risico's moeten nemen."

Burgerzin

Het reilen en zeilen van mensen die met de bus of met de wagen terugkeren, kan in tegenstelling tot op een luchthaven niet gecontroleerd worden. Beke roept hen op tot burgerzin: "Loop geen nodeloze risico's: ga zelf naar de arts en laat u testen. Het is in uw eigen belang en in dat van de volksgezondheid en iedereen rondom u."

Op de vraag waarom de politiek pas nu in actie schiet, terwijl de zomervakantie al begonnen is en de virologen al maanden geleden waarschuwden voor terugkerende vakantiegangers, antwoordde Beke: "In het rapport dat ik van de virologen kreeg, stond dat niet. In het rapport van de GEES stond wat we moeten doen met bevestigde gevallen, hier gaat het over mogelijke risico's."