Ook Ivan De Vadder vreest het ergste: “Dit blijft niet zonder gevolgen”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Egbert Lachaert, Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez wilden gesprekken starten met zes partijen om te onderhandelen over inhoud, maar zowel CDH als SP.A kwamen niet opdagen. Er wordt nu terug met elk apart gesproken.

“Wat er precies gezegd en beloofd is, wordt moeilijk om te achterhalen”, zegt Ivan De Vadder bij Radio 1. “Nadat SP.A afhaakte, kregen zij de zwarte piet doorgeschoven. We zijn nu 408 dagen verder en er worden nog altijd politieke spelletjes gespeeld. Het vertrouwen is niet groot.”

“De drie voorzitters doen het met de moed der wanhoop. CDH had bijvoorbeeld met de methode een probleem en SP.A had een probleem met dat er geen garanties waren. Een voorwaarde is dat er vertrouwen is. Je moet samen onderhandelen en zover zijn we nog altijd niet.”

Afkeer
Heeft Conner Rousseau een fout gemaakt door niet op te dagen? “Er wordt van hem wel wat verwacht en men pakt hem op zijn eigen woorden. Hij zei dat hij geen blokkering wil zijn. Hij moet wel grote broer PS lossen, terwijl alle andere partijen wel hun zusterpartij behouden. Volgens Lachaert en Bouchez is de PS ook welkom, maar ze nodigen hen ook niet uit.”

“Er is weinig discretie want alles verschijnt op de sociale media. Er is in 408 dagen nog niet rond tafel gezeten om te onderhandelen over een regering. Ik krijg meer en meer het woord 'afkeer' te horen. Ik vrees dat dit niet zonder gevolgen zal blijven.”