“Dan zal premier Wilmés allicht haar ontslag aanbieden en kan koning Filip dit doen"

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Er zijn nog altijd gesprekken aan de gang over een stabiele federale regering. De drie onderhandelaars willen graag SP.A aan boord, maar voorzitter Conner Rousseau eist harde garanties.

Wie de situatie ook op de voet volgt is koning Filip. Dat zegt professor Mark Van Den Wijngaert in Knack.  

“Ongetwijfeld is de koning nog altijd goed geïnformeerd over de gesprekken die de politici onder elkaar voeren, maar hij staat wel buitenspel. Als de partijvoorzitters straks resultaat boeken, wordt Filip voor een voldongen feit geplaatst.”

Dat kan veranderen wanneer de huidige regering het vertrouwen van de Kamer niet meer krijgen. “Ik vermoed dat Sophie Wilmès (MR) dan zal doen wat haar voorganger en partijgenoot Charles Michel in december 2019 al deed.” 

Nieuwe verkiezingen
“Toen hij merkte dat hij het vertrouwen niet meer genoot, heeft hij het niet tot een vertrouwensstemming in de Kamer laten komen: hij heeft zelf zijn ontslag aangeboden aan de koning. Als dat scenario zich herhaalt, zou het initiatief weer bij Laken komen te liggen en kan Filip eventueel een nieuwe (in)formateur aanduiden.” 

“Volgens de Grondwet kan hij dan ook de Kamers ontbinden en nieuwe verkiezingen uitschrijven, maar zonder de steun van de meerderheid van de Kamerleden kan dat eigenlijk niet. Ook in het verleden werden er alleen maar vervroegde verkiezingen uitgeschreven met instemming van de aftredende meerderheid.”