Onduidelijkheid troef: "Kunnen we ons dit in deze pandemie wel veroorloven?"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De regering besliste dat er met kleurencodes wordt gewerkt om aan te duiden naar welke gebieden je mag reizen en wanneer je in quarantaine moet. De kleur oranje schept echter verwarring en zorgt voor onduidelijkheid bij burgers en bedrijven.

Code oranje zorgt wel voor heel wat onduidelijkheid. Dit zijn gebieden waar volgens de overheid een hoog gezondheidsrisico is maar waarvoor er geen reisverbod geldt, al wordt afreizen afgeraden. Bovendien zijn een test en quarantaine bij terugkeer hier niet verplicht maar enkel sterk aangeraden.

"Als het licht op oranje springt, kan je stoppen of extra gas geven en nog doorrijden. Met alle risico's van dien", werpt Hans Maertens van Voka op. "Maar kunnen we ons dit in deze pandemie wel veroorloven?"

"Kan een bedrijf een werknemer verbieden om naar een oranje gebied af te reizen? Wat moeten bedrijven doen met medewerkers die uit een oranje gebied terugkeren en die weigeren om zich te laten testen alvorens ze weer op de werkvloer komen? Deze kleurcode zorgt voor heel wat onduidelijkheid en ook onzekerheid, want bedrijven willen uiteraard hun andere werknemers ook beschermen."

Voor Voka moet er ook dringend verduidelijking komen over de noodplannen in geval van een tweede besmettingsgolf door het coronavirus.

"We weten nu beter wat er op ons afkomt dan vier maanden geleden. We hebben geleerd wat werkt en wat niet.?Tref nu al voorbereidingen?en?vermijd dat er bij een tweede uitbraak opnieuw plotse en te drastische maatregelen genomen worden?die onze economie en onze samenleving volledig ontwrichten", aldus Hans Maertens.