Minimumpensioen verhogen en pensioenleeftijd omlaag? "Niet betaalbaar op lange termijn"

door: MRO
In Nederland worden belangrijke beslissingen genomen inzake pensioenen. Ook in België moet het pensioenstelsel dringend volledig worden herbekeken maar daar komt voorlopig niets van in huis, tot ongenoegen van Bart Van Craeynest, hoofdeconoom bij Voka.

“In Nederland heb je na 2024 de koppeling van de pensioenleeftijd aan de levensverwachting. Naarmate Nederlanders langer zullen leven, zullen ze ook langer moeten werken. Dat is een logische aanpak om pensioenen betaalbaar te houden.”

“België praat ook al lang over een noodzakelijke pensioenhervorming. De regering Michel heeft daar dan één stukje van aangepakt met de verhoging van de pensioenleeftijd vanaf 2030. Maar er zijn heel wat partijen die aangeven dat ze daar vanaf willen", vertelt Bart Van Craeynest aan Redactie24.

Aan de belofte om de minimumpensioenen op te trekken, hangt een stevig prijskaartje. Een volledige hervorming, waar rekening gehouden wordt met alle aspecten, dringt zich op.

Niet betaalbaar op lange termijn

“We weten in België al langer dat we ons pensioensysteem moeten hervormen, het is niet betaalbaar op lange termijn en daarenboven willen heel wat partijen het minimumpensioen verhogen naar 1500 euro per maand." 

"Dit klinkt voor veel mensen aantrekkelijk, maar je moet alles samen nemen en bekijken hoe je het ganse pensioenstelsel hervormt. Met de huidige politieke situatie wordt er zelfs niet over gesproken.”