"Partners zullen grote linkse toegevingen moeten doen"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De versoepeling van de abortuswetgeving zet de vorming van een Arizona-coalitie flink onder druk. Daarnaast is er nog een cruciale en onzekere factor, met name het engagement van SP.A.

SP.A zou in de Arizona-coalitie in een federale regering stappen zonder zijn Waalse tegenhanger PS. Geen evidentie voor voorzitter Conner Rousseau, die zijn prijs flink kan opdrijven.

“Ik denk dat de SP.A wel zonder PS in een coalitie zou kunnen stappen, maar daar gaat een heel hoge prijs voor moeten betaald worden", schat politicologe Karen Celis (VUB) in tijdens een gesprek met Redactie24.

"De partners gaan bereid moeten zijn om grote linkse toegevingen te doen. Conner Rousseau zet iets ernstig op het spel. De bewegingsruimte om sp.a aan boord te houden is heel klein."

Houding van PS

Intussen lijkt de houding van PS te zijn veranderd. De partij van Paul Magnette weigerde met N-VA rond de tafel te gaan, maar nu ze nieuwe verkiezingen willen vermijden en op de oppositiebanken dreigen te belanden, zou Magnette toch bereid zijn met N-VA te spreken.