Belangrijke verandering voor iedereen bij alcoholcontrole: Dit moet je weten

door: STS
Alcoholtest - ademtest - alcoholcontrole
Afbeelding bron: Photonews (archieffoto)

Er zit een verandering aan te komen voor weggebruikers die aan een alcoholcontrole onderworpen worden. Vanaf 1 mei geldt er een nieuwe regel.

Wie vanaf dan wordt tegengehouden en een ademtest moet afleggen, zal niet langer een kwartier uitstel meer kunnen vragen. Er zal meteen geblazen moeten worden. Toch zou iemand die vlak voor een controle één glas dronk zich geen zorgen moeten maken over achtergebleven alcohol in de mond.

"Onze ademtesttoestellen en ademanalysetoestellen zijn door de jaren heen zo accuraat geworden dat zij mondalcohol kunnen detecteren. Mondalcohol was de voornaamste reden waarom dat kwartier uitstel in de wetgeving stond", zei Garry Peeters van de federale wegpolitie van Limburg op VTM.

Vias Institute reageert

Stef Willems van verkeersinstituut Vias reageerde als volgt voor de camera: "De meeste bestuurders die een kwartier wachttijd vragen, blijken achteraf positief te zijn. Ze beseffen niet dat als ze net ervoor iets gedronken hebben dat kwartier wachten er net voor kan zorgen dat ze positief zullen blazen bij de controle."

"Het is een goede zaak dat het kwartier wachten eindelijk wordt afgeschaft. Op die manier kunnen meer bestuurders gecontroleerd worden en kan de politie efficiënter controleren tegen alcohol achter het stuur."