'Parlement zet duizenden jobs op de helling'

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
In de Kamer ligt een wetsvoorstel klaar dat het gebruik van de consumptiecheque beperkt tot handelszaken die minder dan 10 personeelsleden in dienst hebben. Comeos, de federatie voor handel en diensten, reageert met verbazing: “Al onze non-food winkels waren gesloten tijdens de lockdown en nu worden wij botweg geweigerd bij de relancemaatregelen, dat is onaanvaardbaar!”

Om de economie terug aan te zwengelen na de lockdown voorzag de regering in verschillende relancemaatregelen. De consumptiecheque, waarbij de consumenten via hun werkgever een bedrag kunnen krijgen van 300 euro dat ze kunnen spenderen, is daar een voorbeeld van.

Eerst was voorzien dat die besteed zou kunnen worden in de horeca- en cultuursector. Nu ligt er een amendement ter stemming om dit uit te breiden tot winkels.

Alle winkels gelijk behandelen

Maar in het voorstel dat ter stemming ligt, is het gebruik van de cheque beperkt tot kleine winkels van minder dan 10 werknemers. Dat betekent dat alle winkelketens uit de boot vallen hoewel zij de deuren ook hebben moeten sluiten en in totaal bijna 8 miljard omzet niet hebben kunnen realiseren.

Dominique Michel van handelsfederatie Comeos: “Wij zijn de grootste private werkgever van het land. De Nationale Bank berekende dat er door corona bijna 50.000 jobs in onze sector op de helling staan. Wat nu op tafel ligt in de Kamer, is spelen met duizenden jobs."

"Ik verzoek alle parlementsleden met aandrang om dit voorstel niet goed te keuren of uit te breiden tot alle winkels die verplicht de deuren hebben moeten sluiten. Dat is niet meer dan fair. We hebben elke relancemaatregel broodnodig.”