Felle kritiek op Frank Vandenbroucke over antirookmaatregel: "Absurd en hoogst hypocriet"

door: STS
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Er weerklinkt kritiek op minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Die kondigde recent een uitgebreid antirookplan aan.

Een van de maatregelen die genomen worden, is dat sigaretten en tabakswaren niet meer verkocht zullen mogen worden in grote supermarkten.

Concreet gaat het om winkels met een oppervlakte van meer dan 400 vierkante meter. Vanaf 1 juli 2025 mogen die geen tabaksproducten meer verkopen.

Handelsfederatie Comeos is niet te spreken over die maatregel. "Absurd en hoogst hypocriet", is hun oordeel.

"Er is geen enkele studie die aantoont dat een consument beter bewust gemaakt wordt van de risico’s van tabak in kleine dan in grote winkels. Toch wordt vanaf 1 juli 2025 een verschillende behandeling opgelegd door de overheid. Verkoop in een supermarkt mag niet meer, in een winkel om de hoek wel."

"Het is toch pure hypocrisie", zegt Dominique Michel, de CEO van Comeos. "Ofwel is roken slecht voor de gezondheid en wordt de verkoop overal afgebouwd, ofwel laat je de verkoop toe."

"Maar nu zeggen: wel in die winkel, en niet in een andere, dat is toch nonsens. Denkt men nu dat een pakje sigaretten dat je koopt in de supermarkt ongezonder is dan als je het in de winkel om de hoek koopt?"