Horeca spelt Overlegcomité de les: Nu beslissen, straks openen

door: BVDO
Restaurant - eten
Afbeelding bron: Unsplash (Archieffoto)

De horeca zal op de eerste dag van de lente in het voorbije jaar acht maanden gesloten zijn. Een kaakslag voor de sector die pleit om alles in één keer te openen.

Handelsorganisatie Comeos is duidelijk: op 21 maart moet de horeca volledig opnieuw open. Niet via terrassen en enkel restaurants. “Al die tijd zitten 80.000 mensen technisch werkloos thuis en lijdt de sector enorme verliezen. Het is nu écht wel tijd om te heropenen”, zegt Dominique Michel, afgevaardigd bestuurder van Comeos, aan Het Laatste Nieuws. “De economische én sociale gevolgen zijn bijna niet meer recht te trekken.”

Beperkingen kunnen er via regels zijn, maar dat mag niet gaan volgens binnen en buiten, of met een onderscheid tussen cafés en restaurants. Voor Michel kunnen beperkende regels zoals een sluitingsuur om 23 uur, een verplichte CO2-meter en een bepaalde afstand tussen tafels wel.

Voor Comeos moet het verzamelen van contactgegevens wel wegvallen, omdat daarmee niks gedaan werd door de contact tracing. De beslissing om op 21 maart te heropenen moet vrijdag op het Overlegcomité genomen worden, aldus Comeos. De sector kan immers niet in enkele dagen tijd heropstarten, dat vraagt de nodige tijd om zich te organiseren.