Kamer heeft CONGO-commissie samengesteld: “We gaan geen enkel taboe uit de weg”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Wouter De Vriendt van Groen wordt de voorzitter van de CONGO-commissie in de Kamer. “Een hele eer, maar vooral een grote verantwoordelijkheid”, reageert de politicus.

Het koloniale verleden van België kwam de afgelopen weken weer sterk onder de aandacht. “Zestig jaar na de onafhankelijkheid van Congo is het een historische kans om in het reine te komen met het koloniaal verleden van ons land”, zegt Wouter De Vriendt op Facebook. “Nog nooit heeft ons land het kolonialisme veroordeeld of verantwoordelijkheid opgenomen. Ondanks al het historisch onderzoek staan we nog nergens. Er is geen officieel discours, België heeft geen idee hoe het met zijn koloniaal verleden moet omgaan. Dat is niet langer houdbaar.”

“Niet alleen het eindresultaat maar ook het proces en methode zijn belangrijk. Het debat woedt volop in de samenleving en dat is een goede zaak. We treden uit de parlementaire bubbel en de commissievergaderingen zullen transparant verlopen en voor iedereen te volgen zijn. Alle stemmen zullen aan bod komen en gehoord worden, met inbegrip van de diaspora. Dit is een bijzondere opdracht in een uiterst gevoelig en gepolariseerd debat, maar we hebben de uitgesproken ambitie om gedragen beslissingen te nemen die niet aan scherpte inboeten. De commissie mag geen enkel taboe uit de weg gaan.”

De commissie heeft een brede scope en zal zowel kolonialisme in Congo Vrijstaat (1885-1908) als in Congo (1908-1960), Rwanda en Burundi (1919-1962) onderzoeken en wat de rol is van België en andere instellingen zoals de Kerk, monarchie en bedrijven. “Ze wordt bijgestaan door 10 onderzoekers en minstens 4 vertegenwoordigers van de diaspora. De wandaden van het verleden kunnen we helaas niet meer uitwissen. Maar de commissie heeft een stevig mandaat voor een proces van erkenning van het verleden en perspectief voor vandaag en morgen. Aan de 17 parlementsleden van de commissie om resultaten te boeken.”