Bouchez bikkelhard voor Vlaamse politicus: "Zijn houding heeft bijgedragen aan zijn eigen mislukking"

door: STS
Georges-Louis Bouchez
Afbeelding bron: Photonews

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez vindt dat de mislukking van de Congocommissie toe te schrijven valt aan Wouter De Vriendt van Groen.

De Vriendt was de voorzitter van de Congocommissie, die zich moest buigen over het koloniale verleden van ons land, en of er excuses gemaakt dienen te worden. Er kon echter geen akkoord bereikt worden, meerderheidspartijen Open Vld, MR en CD&V willen het bij een spijtbetuiging houden.

De Vriendt reageerde na afloop teleurgesteld. Hij zegt in oktober al een akkoord gehad te hebben met de meerderheid, over excuses, maar zonder herstelbetalingen. 

Volgens Georges-Louis Bouchez ligt de schuld bij De Vriendt zelf. "Het zijn niet de liberalen die het akkoord geblokkeerd hebben, maar wel de groenen, en dan vooral Wouter De Vriendt", zei Bouchez in 'Terzake'.

"Wij gingen met 99% van het rapport akkoord. We vroegen enkel dat het deel over de excuses geschrapt zou worden. In plaats daarvan wilden wij een oprechte en diepe spijtbetuiging, zoals eerder al geuit door de koning."

"Wouter De Vriendt en de socialisten hebben gezegd dat er zonder excuses geen rapport zou komen. Dus het zijn de linkse partijen die het werk teniet hebben gedaan. Zij wilden per se die excuses."

"De Vriendt vond dat het alles of niets moest zijn. Dat is niet de taak van een commissievoorzitter. Die moet een resultaat bereiken, soms door compromissen te sluiten."

"Het is nog verbazender dat De Vriendt daarvoor het rapport al aan de pers had voorgesteld, en dat zonder dat er een akkoord was tussen de partijen. Het is zijn houding die heeft bijgedragen aan zijn eigen mislukking. Door hem heeft de commissie gefaald."