Ook op reis in groene zones mag je niet alles: “Doet terugdenken aan krokusvakantie”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Het is volop zomer en heel wat Belgen trekken ondanks de coronacrisis op reis. Veel mensen zitten zelfs met het idee dat het in het buitenland veel veiliger is dan hier.

Een groene zone om naar op reis te gaan, het schept voor de Belgen blijkbaar toch een gevoel van veiligheid. Al klopt dat niet voor professor Pierre Van Damme. “Als je in een groene zone naar een discotheek gaat, kan je je achteraf ook maar beter laten testen”, zegt hij aan Gazet van Antwerpen. “Dat vraagt burgerzin, natuurlijk. En dan getuigt het van nog veel meer gezond verstand niet naar een discotheek te gaan en maximaal nauwe contacten te vermijden.”

De experten denken bij het reizen door Europa terug aan de krokusvakantie. Via de skigebieden werd het virus heel sterk verspreid in Europa. “Toen is het virus vanuit enkele hotspots verspreid en hebben reizigers het virus bij hun terugkeer voor het eerst geïntroduceerd in hun thuislanden. Nu zit Europa al vol met hotspots.”

Maar ook in eigen land zouden we volgens Van Damme het reizen beter beperken. “We moeten ons toch afvragen of die grote mobiliteit, ook in eigen land, wel zo goed is. De uitbraak is niet meer lokaal.”