Professor Catry heeft geen vrolijk nieuws: "Dan zullen er zeker nieuwe maatregelen worden overwogen"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
De corona-cijfers blijven maar stijgen en professor Boudewijn Catry van Sciensano sluit de nood aan nieuwe maatregelen niet uit. Toch denkt hij dat wanneer iédereen de huidige richtlijnen respecteert, de situatie onder controle gehouden kan worden.

"We dienen erg bezorgd te zijn. We zien dat de exponentiële fase - dus de erg stijgende fase - van deze tweede golf nog volop bezig is op landelijk niveau", stelde Catry in een gesprek met de VRT.

"Daarentegen zijn er ook gunstige signalen, in die zin dat in Antwerpen bijvoorbeeld, waar me nog altijd een toename zien, die toename in kracht afneemt. Let wel: het gaat om nog niet-geconsolideerde cijfers van de laatste dagen, dus daar is voorzichtigheid mee geboden."

Jongeren

Intussen zijn het vooral jongeren die besmet geraken. "De allerlaatste cijfers tonen aan dat het om heel veel mensen van 20 tot 29 jaar gaat. De helft van alle gevallen is minder dan 40 jaar oud. Het is nu aan hen om zichzelf, ouderen en mensen met verminderde afweer te beschermen", aldus Catry.

Maatregelen

Indien de cijfers blijven verslechteren, zijn nieuwe maatregelen niet uitgesloten. "Dan zullen er zeker nieuwe maatregelen worden overwogen. Maar als de mensen goed afstand bewaren, hun handen ontsmetten en een mondmasker dragen wanneer dat nodig is, dan moeten we ervan uitgaan dat de situatie niet zo erg zal worden als bij de eerste golf", besloot Catry.