WHO verrast: “Lockdown had twee redenen, maar het werkt helemaal niet”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Terwijl Sciensano al een hele tijd spreekt van een tweede golf van het coronavirus, wordt dat nu ook door de Wereldgezondheidsorganisatie helemaal anders.

Hoewel Steven Van Gucht en Marc Van Ranst absoluut zeggen van wel, klinkt het bij de WHO anders. “De tweede golf is nog niet eens begonnen,” klinkt het bij onze landgenoot Hans Kluge, Europees directeur is van de Wereldgezondheidsorganisatie in De Tijd.

Het najaar zal veel crucialer worden in de strijd tegen het coronavirus. “De seizoensgriep, het heropenen van scholen en universiteiten, en de typische oversterfte van ouderen door het koude weer, met ziektes als longontstekingen. Dat alles samen, dan zijn we nog niet thuis.”

Voor Kluge is de daling niet natuurlijk verlopen, maar door het ingrijpen met de lockdown. “Als je de restricties opheft terwijl het virus nog welig tiert, ontploft de boel opnieuw. De lockdown was nodig om de gezondheidszorg op orde te krijgen en een systeem van contracttracing op te zetten. Maar dat werkt op vele plaatsen nog niet voldoende, zien we nu.”