"Mannen hebben het recht om vrouwen lastig te vallen": Hilde Van Mieghem reageert

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Foter
De #MeToo-beweging gaat erg ver vinden enkele actrices en schrijfsters. Zij vinden dat mannen het recht hebben om vrouwen lastig te vallen. Dat schrijven ze in een open brief.

Enkele Franse actrices en schrijfsters, waaronder Catherine Deneuve, vindt dat de #MeToo-beweging te ver gaat. "Het is een noodzakelijk recht om seksuele vrijheid te hebben", staat er in de open brief te lezen. "Aanhoudend of onhandig flirten is geen misdrijf, net zomin als hoffelijkheid verward mag worden met een mannelijke aanval."

Zij vinden ook dat vrouwen gedegradeerd worden tot "het statuut van eeuwige slachtoffers". "Deze ijver om de varkens naar het slachthuis te sturen, helpt vrouwen helemaal niet om voor zichzelf op te komen", klinkt het. "Het versterkt alleen maar het beeld van vrouwen als weerloze popjes in de greep van seksistische demonen."

Het boegbeeld van de #MeToo-beweging in ons land, actrice Hilde Van Mieghem, heeft haar mening klaar. "Het is ook nooit de bedoeling geweest om mannen te verbieden om te flirten", zegt ze. "Ik heb niet het gevoel dat er een opstoot van preutsheid is. Misschien zijn er hier en daar mensen die alles op een hoopje gooien", aldus de actrice.

De beweging maakt volgens Van Mieghem iets cruciaals duidelijk. "Deze beweging heeft het mogelijk gemaakt om seksuele intimidatie bespreekbaar te maken. Dat gaat over verkrachtingen en machtsmisbruik. Ben je een mannenhaatster als je dat aanklaagt? Ik voel mij in ieder geval geen mannenhaatster, integendeel."