Familie van Adil haalt jaar na overlijden snoeihard uit naar de politie

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Een jaar geleden kwam de 19-jarige Adil uit Anderlecht om het leven. Hij ontvluchtte met zijn scooter een politiecontrole, maar kwam nadien in botsing met een politievoertuig. Zijn familieleden hebben nu een open brief geschreven.

"Een jaar geleden werd Adil aangereden door een politieauto die de bedoeling had hem te arresteren, koste wat het kost. Inclusief het risico dat hij zou sterven. Adil rende weg van deze controle, zich al te bewust van het gevaar. Hij stierf omdat hij bang was. Dit is opnieuw het verhaal van een achtervolging die nooit had moeten plaatsvinden, laat staan als 'prioriteit' beschouwd worden", klinkt het in de brief, die integraal gepubliceerd staat op DeWereldMorgen.be.

"Het buitensporige aantal boetes en politieacties in volksbuurten vanaf het begin van de pandemie, het racisme en de dagelijkse pesterijen van de politie, zijn enkele van de redenen waarom Adil probeerde te vluchten."

"Adil en alle andere slachtoffers van politiegeweld worden ontmenselijkt en gecriminaliseerd. Het is duidelijk dat elk slachtoffer verantwoordelijk wordt gehouden voor zijn dood, alsof deze dat zelf heeft gezocht."

Proces

De familie zit met veel vragen en hoopt dat het tot een proces komt. "Wat rechtvaardigde zijn dood? Wat rechtvaardigde de inzet van zoveel politieagenten? Waarom moest men zo nodig anderen in gevaar brengen? Het proces waarom wij vragen, zal de enige manier zijn om licht te werpen op de omstandigheden van zijn dood en om de verantwoordelijkheid van de politie duidelijk vast te stellen."

"Wij eisen deze gerechtigheid opdat er een einde komt aan de straffeloosheid en er geen families meer zijn die dierbaren verliezen door het optreden van de politie."