Jonge vrouw in angst tijdens treinrit: "Alsof hij elk moment iets ging doen"

door: STS
Trein - NMBS
Afbeelding bron: Photonews

Een jonge vrouw heeft op sociale media een getuigenis gedeeld over hoe ze werd lastiggevallen op de trein.

Romi stapte om 22.30 uur 's avonds in Diest op de trein naar Brussel. "In de eerste wagon waarin ik opstapte, waren er mannen aan het roken; tabak op tafel, heel de wagon vol rook, zatte mannen…"

"Ik liep hen voorbij en ze riepen iets onverstaanbaars naar mij. Toen ik in de volgende wagon aankwam, zat er een louche type ineengezakt, met bloedvlekken op zijn tafeltje."

Romi zocht een geschikte zitplaats en vond die uiteindelijk bij een mannelijke leeftijdsgenoot die een boek zat te lezen. Maar in Aarschot stapte hij af.

"Ineens kwam één van de louche mannen die ik eerder voorbij stak, naar me toe. Hij stelde een heleboel vragen; waar ik woonde, hoe ik heette, of ik een vriendje had, of hij mijn sociale media accounts mocht hebben. Hij keek me heel de tijd heel indringend aan en hij keek naar wat ik aanhad - een spannende dansbroek."

"Er hing heel de tijd een zekere spanning. Alsof hij elk moment iets ging doen. Ik was vriendelijk, maar liet uitschijnen dat ik geen interesse had. Hij bleef zitten en vroeg of ik bang was voor hem. Hij vroeg ook of ik wou dat hij wegging en ik zei ja, maar hij lachte en bleef zitten."

Mondmasker

Toen ze de man vroeg om een mondmasker op te zetten, werd hij agressief. Hij noemde haar ook een racist. Later stapte een kennis van de man op, waardoor Romi nu met twee mannen alleen in de wagon zat.

"Ik verzamelde al mijn moed die ik nog had, stond op en ging zo snel als ik kon de conducteur zoeken, die nog geen enkele keer gepasseerd was en in 1ste klas zat. Toen ik aankwam, begon ik meteen te huilen van ontlading. Ik had me echt bijna een uur lang onveilig gevoeld."

"Ik zou zo graag de trein willen nemen ‘s avonds laat, mijn koptelefoon willen opzetten en in slaap vallen, of nog wat werken op mijn laptop. Maar ik denk dat velen kunnen bevestigen dat dit als vrouw gewoon geen optie is."

NMBS

Romi doet ook een oproep aan de NMBS: "Doe a.u.b. iets aan dit probleem, want ik voel me sinds deze gebeurtenis echt oncomfortabel om ‘s avonds nog de trein te nemen."