Minister van mobiliteit wil snelheid aanpassen op snelwegen: "50 kilometer per uur moet kunnen"

bron: RTL
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Federaal minister van Mobiliteit François Bellot wil een variabele snelheid op snelwegen invoeren. Het gaat om een systeem dat afhankelijk van de verkeerssituatie een andere maximumsnelheid oplegt.

“Als je ’s morgens in de spits richting Brussel rijdt, is het eigenlijk niet logisch dat je 120 kilometer per uur kan rijden”, vertelt de minister op RTL. “Dat veroorzaakt ongevallen. Het is noodzakelijk om de maximaal toegestane snelheid te verlagen naar 90, 70 of zelfs 50 kilometer per uur als het verkeer druk is.”

“Het huidige systeem, altijd een maximale snelheid van 120 kilometer per uur, is niet langer geschikt", klinkt het. Een systeem met een variabele snelheid is volgens Bellot de oplossing. Het verkeer zou op die manier veel vlotter moeten verlopen.

Ook in omgekeerde richting is het best mogelijk, redeneert Bellot. De maximumsnelheid kan ook hoger liggen dan de nu toegelaten 120 kilometer per uur. “Op sommige momenten, als er heel druk verkeer is en de auto’s dicht op elkaar volgen, is het aangewezen de snelheidslimiet lager te leggen. Maar er zijn ook stukken waar je ’s nachts bijvoorbeeld haast alleen rijdt op een lang recht stuk. Dan zou een verhoging naar 130 km per uur geen effect hebben op de veiligheid.”