Het gaat niet goed met topacteur Michel Van Dousselaere: "Het gaat alleen achteruit"

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Medialaan
Michel van Douselare (69) was een graag geziene acteur in verschillende tv-reeksen. Hij speelde onder meer in Aspe, maar is nu ongeneselijk ziek.

“Toen we in mei 2014 op reis gingen naar Sicilië vertelde Michel dat hij het steeds moeilijker had om teksten te leren. Hij was bang dat hij alzheimer had. Ik lag in een deuk. Michel, alzheimer? Dat kon ik me niet voorstellen. Hij was heel taalgevoelig, had een fotografisch geheugen voor taal. Ik zei: Schat, als jij je zorgen maakt, zoeken we het uit. De huisarts wilde het eerst ook niet geloven”, doet zijn vrouw Irma het verhaal in Het Laatste Nieuws.

“In het Alzheimercentrum hebben ze dat uitgesloten. Ze zagen wel dat er iets vreemds was aan de vorm van zijn hersenen, Michel had atypische hersenen. Dat vonden we allebei grappig. Pas in december hebben de artsen kunnen vaststellen wat het was: progressieve afasie, een hersenaandoening die het spraakcentrum aantast. Michel verliest langzaam zijn taal. Het is geen ouderdomsziekte, er zijn geen medicijnen voor, het zal achteruitgaan en uiteindelijk komt er dementie bij kijken. Dat is alles wat we weten.”

Euthanasie
Er is ook al over euthanasie gesproken. “Euthanasie is nu gelukkig nog niet aan de orde. We zijn niet ongelukkig en ik besef elke dag hoe waanzinnig veel ik van deze man houd. Maar ja, er is een euthanasie­verklaring”, ontkent Irma niet. "Misschien is het nooit nodig, maar je moet erop anticiperen. Ik wil niet dat ik beslis wat er met Michels leven moet gebeuren. Dat mag je me niet aandoen.”