"Duidelijk dat CD&V haar vel zo duur mogelijk wil verkopen"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Bij CD&V staan ze voor een moeilijke keuze: instappen in een Vivaldi-coalitie waar ze niet voor staan te springen of deze poging laten mislukken, hetgeen mogelijk tot nieuwe verkiezingen kan leiden.

"Het is duidelijk dat CD&V haar vel zo duur mogelijk wil verkopen, nu een coalitie met N-VA er niet inzit na het mislukken van de poging van preformateurs Bart De Wever en Paul Magnette", stelde VRT-journalist Johny Vansevenant op Radio 1.

"CD&V wil garanties vóór ze effectief voor het Vivaldi-project beginnen onderhandelen. Er is vooral veel wrevel omdat die garanties er nog niet gekomen zijn. 'Er zijn nul garanties, er is nul respect', hoor ik van een CD&V-topper."

"Ze willen niet het vijfde wiel aan de wagen zijn in een coalitie waarvan ze vrezen dat die gedomineerd zal worden door liberalen en groenen."

Abortus en euthanasie

CD&V wil graag een staatshervorming voorbereiden en alvast zaken regionaliseren waar een grondwetsherziening niet voor nodig is, zoals de gezondheidszorg bijvoorbeeld. Versoepelingen voor abortus en euthanasie ziet de partij niet zitten.