Minister Van Quickenborne reageert nadat moeder euthanasie wil na verkrachting

door: BVDO
Vincent Van Quickenborne
Afbeelding bron: Photonews

Wout Van Steenwinkel schreef een open brief nadat zijn moeder euthanasie wil plegen nadat ze tijdens het joggen verkracht werd.

De 24-jarige Wout schreef de brief naar aanleiding van de vraag voor penitentiair verlof van de dader van de verkrachting van zijn moeder.

Zij werd in 2016 gruwelijk verkracht. Ze kwam in de psychiatrie terecht na verschillende pogingen om zelfmoord te plegen en vroeg uiteindelijk euthanasie aan om uit haar lichamelijk en fysiek lijden verlost te worden.

De dader kreeg vijftien jaar gevangenisstraf, maar kan nu al penitentiair verlof vragen om de gevangenis te mogen verlaten. Wout van Steenwinkel richtte zich tot justitie met de vraag waarom dit allemaal kan in ons land.

Reactie van minister

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) reageerde op sociale media op de open brief. “Ik ben het volledig met je eens dat de straffen voor seksueel geweld in ons land vaak te licht zijn. Vorige week werd ons nieuw seksueel strafrecht gestemd en goedgekeurd in het parlement. Door deze wet zullen de maximumstraffen voor verkrachting vanaf deze zomer verdubbelen”, schrijft de minister.

Bij bepaalde verzwarende omstandigheden kunnen de straffen oplopen tot 28 jaar. De rechter kan bovendien opleggen dat een veroordeelde na zijn straf verplicht wordt opgevolgd.

Van Quickenborne spreekt ook over de wet Lejeune, die vervroegde vrijlating mogelijk maakt. “Het komt bij jullie ongetwijfeld hard binnen om te vernemen dat de dader deze aanvraag heeft ingediend, maar weet dat dit niet betekent dat dit deze gunst ook effectief wordt toegekend. Er is een verschil tussen vragen en krijgen. Bij zulke zware feiten is het onwaarschijnlijk dat een dader snel vervroegd vrijkomt.”

Lees al het nieuws via de gratis app van Redactie24