Verontrustend nieuws over terrorisme: "Dan gebeurt er telkens een aanslag in Europa"

bron: HLN
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Het Parijse Centre d'Analyse du Terrorisme (CAT) heeft een balans uitgebracht over het aantal terroristische aanslagen in Europa. Die is behoorlijk verontrustend.

Islamitische Staat heef rake klappen gekregen, maar blijkt toch niet op zijn retour. De terreur nam in Europa alleen maar toe. Dat blijkt uit cijfers van het CAT. Het afgelopen jaar kreeg de Europese Unie vijftien aanslagen te verduren die te maken hadden met het Syrisch-Iraakse conflict. Als dat cijfer meegeteld wordt met het aantal verijdelde complotten dan is er in Europa om de zes dagen een aanslag.

Frankrijk staat met 62 terreurincidenten en 31 feiten aan de top van het lijstje. Van de 94 daders was de helft afkomstig uit het land waarin hij toesloeg. Bij minstens zeven van de vijftien aanslagen was de dader vooraf bekend bij de inlichtingendiensten.

Politie en ordediensten werden het meest geviseerd door de terroristen, maar ook toeristische plaatsen vormden veelal een doelwit voor de extremisten. Bij de aanslagen zijn wapens zoals messen het populairst. Ook explosieven en een voertuig als wapen zijn bekende middelen bij terroristen.