Probleem opgedoken bij de ham van onder meer Albert Heijn: “Consumenten moeten goed uitkijken”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Er is een probleem opgedoken bij onder meer de achterham van supermarktketen Albert Heijn. Dat blijkt dinsdag uit een vergelijkende test van Test-Aankoop.

Uit die test is gebleken dat sommige hespen in de Belgische supermarkten zoveel additieven bevatten en “opvulsel” dat ze buiten de wettelijke definitie van gekookte ham vallen. Test-Aankoop onderwierp in totaal 34 producten aan een test.

Acht daarvan vermeldden geen vleespercentage. Tien producten gaven een vleespercentage lager dan 95 procent, eentje zelfs van 72 procent. Drie goedkopere producten bevatten te veel vocht en te weinig vleeseiwit, waardoor ze nauwelijks voldeden aan de wettelijke definitie van ham.

Wie niet aan de wettelijke definitie voldoet is de ontvette ham van Horeca Select. Volgens Test-Aankoop zou die beter aangeboden worden als “bereid vlees”. En ook de achterham van Albert Heijn en de ham zonder zwoerd van Witte Producten voldoen volgens de testresultaten niet aan de Belgische wetgeving.

Bij die laatste twee is het probleem dat dit niet verplicht is, omdat ze vanuit Frankrijk en Nederland worden ingevoerd. Test-Aankoop wil daarom dat er een Europese kwaliteitsnorm komt waar iedereen zich aan moet houden.

“Nog niet zolang geleden werd het ‘mayonaise-KB’ aangepast door minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters, waarbij de kwaliteitsnormen naar beneden toe werden bijgestuurd. Ook het KB betreffende ham zit in de pijplijn en eenzelfde resultaat, afzwakking van de kwaliteitsvereisten, wordt hier verwacht. Blijkbaar is de minister meer begaan met de economie dan met de consument”, klinkt het in Het NIeuwsblad.

De klant wordt opgeroepen om goed uit te kijken. De industriële varianten in de koeltogen van de supermarkt bevatten vaak goedkope vulingrediënten (water, zetmeel en gelatine), en voorverpakte gekookte ham bevat vaak een hele resem additieven. Het volstaat niet om E-nummers op het etiket te vermijden, omdat fabrikanten ze vaak ontwijken door alternatieve benamingen te gebruiken.