Felle reacties na vonnis rechter over dronken voetballer die met auto door sporthal vloog

door: STS
Sofian Kiyine
Afbeelding bron: Photonews

Sofian Kiyine, de voetballer die in dronken toestand een ongeval kreeg en met wagen en al een sporthal binnenvloog, krijgt daarvoor geen straf. Op sociale media wordt daar fel op gereageerd.

Kiyine miste vorig jaar aan 139 km/u en met 1,72 promille alcohol in zijn bloed een rotonde in Flémalle, werd gelanceerd en vloog dwars door de muur van een sporthal, waarin zich op dat moment mensen bevonden. Als bij wonder raakte behalve de voetballer zelf niemand gewond.

Nu heeft de man van de politierechtbank in Luik opschorting van straf gekregen. "Hij heeft zijn spijt betoond, liet een alcoholslot plaatsen in zijn wagen en deed vrijwilligerswerk in een revalidatiecentrum", weet VTM.

Het incident komt ook niet op zijn strafblad te staan, dat zo blanco blijft. Het Openbaar Ministerie had nochtans om vier maanden rijverbod en 2.400 euro boete gevraagd.

De uitspraak van de politierechtbank zorgt voor veel onbegrip op sociale media. "Nog hallucinanter dan het ongeval: de uitspraak van de rechter", schrijft advocaat Joris Van Cauter op X. "Ik kan me niet voorstellen dat één Vlaamse politierechter zo zou oordelen."

"Hoe wil je dat de man dan iets leert uit zijn zware fout, met potentieel zeer zware gevolgen?", vraagt Open Vld-politicus Egbert Lachaert zich af.

"Zwaar in de olie, veel en veel te snel, maar geen straf en een maagdelijk strafregister. Wat voor een signaal is me dat nu? Straffen Vlaamse politierechters ook zo licht?", reageert N-VA-Kamerlid Wouter Raskin.

"Dit is toch niet meer ernstig?", reageert econoom Peter De Keyzer. "Wat een klap in het gezicht voor alle mensen die naasten hebben verloren door dronken chauffeurs in het verkeer."

"Dit is toch gewoon de bevolking keihard uitlachen", schrijft een anonieme gebruiker. "Absurder dan dit zal het alleszins niet worden dit jaar", schrijft iemand anders nog.