Bejaarde dame met herseninfarct moet 12 uur wachten: "Zo behandel je een hond nog niet"

door: STS
ambulance ziekenwagen
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Een hoogbejaarde dame die een herseninfarct gekregen had, heeft urenlang moeten wachten op hulp, in een ambulance die buiten het ziekenhuis geparkeerd stond.

De 87-jarige Joanne uit Wales had twee weken eerder het coronavirus opgelopen, waardoor er zich wellicht bloedklontertjes hadden gevormd, die de bloedtoevoer naar de hersenen belemmerden.

"Ze schreeuwde het uit van de hoofdpijn en bedekte haar ogen met haar handen toen we omstreeks 10.45 uur een ziekenwagen belden", vertelde een familielid aan Wales Online.

Toen de ziekenwagen aan het Universitair Ziekenhuis van Cardiff arriveerde, werd de vrouw naar drie verschillende ambulances verplaatst terwijl ambulanciers hun shift beëindigden.

Er werd geprobeerd om de vrouw paracetamol en andere medicatie toe te dienen, maar ze kon die niet innemen, noch haar ogen openen. Uiteindelijk werd een infuus gestoken.

Covid

Een ambulancier vertelde aan het familielid van de vrouw dat er op dat moment 47 openstaande oproepen waren. Geen enkele daarvan kon beantwoord worden omdat alle ambulances in gebruik waren. Buiten het ziekenhuis zouden er zestien gestaan hebben, met daarin patiënten die aan het wachten waren op hulp.

De schoonbroer van het familielid moest uiteindelijk zijn stem verheffen om de zaken in gang te zetten en een scan geregeld te krijgen.

Pas om middernacht, 14 uur nadat de bejaarde vrouw ziek werd, kreeg haar familie het medische verdict te horen: de vrouw had een herseninfarct gekregen. Tegen 03.00 uur 's ochtends werd ze naar een gespecialiseerde afdeling overgebracht.

"Het was vreselijk. Ik had het gevoel mij in een derdewereldland te bevinden", zegt het familielid. "Zo zou je een hond nog niet behandelen. Ik weet dat er handen tekort zijn door Covid, maar het idee dat Joanna als een dringende patiënt beschouwd werd en toch nog 12 uur moest wachten, is krankzinnig."

Volg het nieuws op de voet met de gratis app van Redactie24