België toont zich solidair en grijpt in: "We sturen hulp naar afgebrand vluchtelingenkamp"

door: STS
vluchtelingen zitten rond kampvuur
Afbeelding bron: Photonews

België gaat een medisch noodteam sturen naar het Griekse eiland Lesbos, waar het grote vluchtelingenkamp in Moria is afgebrand.

Het Griekse Ministerie van Volksgezondheid had aan de Wereldgezondheidsorganisatie gevraagd om haar te helpen om de totale verwoesting van het opvangcentrum op te vangen en de verspreiding van het coronavirus in het brandende kamp te voorkomen. Griekenland heeft met name behoefte aan een medisch noodteam en een mobiel 'rapid response laboratorium', en ook aan essentiële apparatuur.

België stuurt een 13-koppig medisch noodteam van B-FAST, zo kondigt Buitenlandse Zaken aan. Naast het medische team worden dekens en slaapzakken geleverd via een C-130-transportvliegtuig.

COVID-19

Philippe Goffin, Minister van Buitenlandse Zaken en Defensie, zegt: "Het medische team zal voornamelijk bestaan uit gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen. Zij zullen de Griekse gezondheidswerkers ondersteunen om de meest getroffenen van passende zorg en behandeling te voorzien in het kader van de COVID-19-pandemie."

"Naast het nemen van monsters en het uitvoeren van tests zal het Belgische medische team zijn expertise delen in triagestations en opleidingen verzorgen op het gebied van hygiënemaatregelen. België wil zijn solidariteit betuigen met de mensen die door de brand zijn getroffen, met de plaatselijke bevolking en met de Griekse autoriteiten."