Grote zorgen om Tsjernobyl: "Stroom uitgevallen, risico op stralingslekken"

door: STS
Tsjernobyl
Afbeelding bron: Photonews

In de voormalige kerncentrale van Tsjernobyl is woensdag de elektriciteit weggevallen. De Oekraïense autoriteiten wijzen met de vinger naar Russische troepen en waarschuwen voor de mogelijke gevolgen.

De kerncentrale, waar in 1986 een grote nucleaire ramp plaatsvond, raakte volledig afgesloten van het stroomnetwerk. Herstellingen zouden niet uitgevoerd kunnen worden omdat de Russen dit verhinderen.

Volgens de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken zouden radioactieve stoffen vrij kunnen komen als er geen elektriciteit is om de koeling operationeel te houden. Dieselgeneratoren zouden dit echter meerdere dagen kunnen opvangen.

"Daarna zullen de koelsystemen van de opslagfaciliteit voor verbruikte splijtstof stilvallen, waardoor er een gevaar van stralingslekken dreigt", citeert CBS News minister Dmytro Kuleba, 

Hij roept de internationale gemeenschap op om onmiddellijk van Rusland te eisen dat er een staakt-het-vuren komt, zodat de nodige herstellingen kunnen worden uitgevoerd.

"Poetins barbaarse oorlog brengt heel Europa in gevaar. Hij moet hier onmiddellijk mee stoppen."

Het Internationaal Atoomenergieagentschap IAEA zegt dat er geen reden is tot paniek. "Door de tijd die er sinds de kernramp in '86 verstreken is, zijn de warmtebelasting van het opslagbassin voor verbruikte splijtstof en het volume koelwater in de centrale voldoende om een effectieve warmteafvoer te bekomen, zonder dat daar elektriciteit voor nodig is."

Volg het nieuws op de voet via de gratis app van Redactie24