Experts vrezen voor oorlog met Rusland: "Moeten ons dringend voorbereiden"

door: STS
Vladimir Poetin
Afbeelding bron: Photonews

Experts zijn bezorgd over hoe de oorlog die Rusland in Oekraïne voert zal evolueren. Europa moet zich voorbereiden, klinkt het.

"We zien dat Rusland is overgeschakeld op een oorlogsindustrie. Ik denk dat we ons terecht zorgen moeten maken", vertelde Michel Hofman, de stafchef van het Belgische leger, aan de VRT.

"De taal van het Kremlin en van president Vladimir Poetin is altijd dubbelzinnig. Het is absoluut niet uitgesloten dat ze later ook andere ideeën krijgen. Ofwel in het zuiden in Moldavië of de Baltische Staten."

"Ze hebben al aangetoond dat ze de wil hebben om een buur aan te vallen. We moeten zien dat we de capaciteit hebben om dat te vermijden en de wil tonen dat we eventueel bereid zijn om in de tegenaanval te gaan."

Ook professor Geopolitiek Jonathan Holslag maakt zich zorgen. "Als het effectief zo is dat Oekraïne verder in het defensief gedwongen wordt en de Russen het initiatief overnemen, dan dreigen we het komende jaar serieus in de problemen te komen", vertelde hij aan Het Nieuwsblad.

"Beetje bij beetje zullen de Russen met de spierballen in de richting van de Baltische staten en Finland rollen. Maar wij zijn niet voorbereid op een escalatie van het conflict."