Besmettelijk virus brengt ziekenhuizen in problemen: “Pas opnieuw de coronamaatregelen toe”

door: PMN
covid hospitaal
Afbeelding bron: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Er doet met RSV opnieuw een besmettelijk virus de ronde. Het is vooral gevaarlijk voor baby’s. Het brengt de ziekenhuizen in de problemen.

De kinderafdelingen van de Limburgse ziekenhuizen liggen nu al vol met baby’s die het virus opgelopen hebben. Dat meldt VRT NWS.

Het virus is sinds begin oktober in opmars. Volgens Sciensano overschreed het aantal positieve labotesten voor RSV de voorbije weken voor het eerst deze herfst de epidemische drempel van 214 raadplegingen per 100.000 inwoners.

Marc Raes, kinderarts met RSV-virus als specialisatie in het Jessa Ziekenhuis, is verrast. "Het is de eerste keer dat we in oktober al zoveel patiëntjes moesten opvangen.”

“Het gaat nu over 39 kinderen, terwijl dat er andere jaren maar een drietal waren. Een verklaring hebben we daar niet echt voor. We hebben in het verleden nog jaren gehad waar de piek vroeger zat dan normaal, maar we hebben hem nog nooit zo vroeg en zo hoog gezien."

Het virus is heel besmettelijk en als je niet wil dat je baby besmet wordt moet je drastische maatregelen nemen. “Eigenlijk moet je de coronamaatregelen toepassen als je niet wil dat je baby besmet geraakt. Vermijd ook drukke plaatsen, want daar is de kans op besmetting heel groot.” 

“Wees ook alert als je kind milde symptomen vertoont zoals moe zijn of een beetje hoesten. Ga op tijd naar de huisarts, zodat je er op tijd bij bent en je kind niet naar het ziekenhuis moet", besluit Raes. 

Tags RSV-virus