Steven Van Gucht houdt hart vast: driedubbele epidemie komt op ons af

door: BVDO
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Er staat een drukke winter op de gezondheidsagenda. Naast het RSV-virus en de griep staat ook een nieuwe coronavariant zijn opwachting te maken. Het is afwachten hoe erg alles wordt.

Viroloog Steven Van Gucht van Sciensano ziet ons land een heel moeilijke winter tegemoet gaan. “Het is de nieuwe werkelijkheid”, klinkt het in Het Nieuwsblad. “Vroeger moesten we in de winter rekening houden met twee virussen, nu drie.”

De coronacijfers zullen de komende weken omhoog schieten doordat een nieuwe variant van het coronavirus dominant zal worden. Pas in het voorjaar zal de moeilijke situatie verdwijnen volgens Van Gucht.

Bovendien krijgen ook griep en RSV opnieuw vrij spel, omdat er in tegenstelling tot de voorbije winters geen coronamaatregelen meer van toepassing te zijn.

Het is uitkijken of de drie epidemieën tegelijkertijd of na elkaar zich zullen manifesteren. “We gaan dat moeten leren. Dat kan pas met betrouwbare data. Alles hangt af van het patroon. Bij andere coronavirussen weten we dat ze pieken om de 2 à 3 jaar.”

Lees al het nieuws via de gratis app van Redactie24