Elektriciteitsprijs onder nul: Mensen met dit type energiecontract verdienen vandaag geld

door: STS
energieprijs
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Het huidige weer zorgt ervoor dat de elektriciteitsprijs zaterdag negatief is, tussen 10.00 uur en 17.00 uur. Om 13.00 uur stond de stroomprijs op zijn laagst; op -54,42 euro.

Er is veel zonneschijn en er staat veel wind, waardoor er veel hernieuwbare energie wordt opgewekt, hetgeen ervoor zorgt dat de stroomprijs negatief wordt. Wie nu een dynamisch energiecontract heeft en uur na uur de marktprijs betaalt, krijgt op die manier geld voor het gebruiken van elektriciteit van het net.

"We hebben dit weekend een mooi zonnetje en een stevig briesje over een groot deel van Europa. Dat zorgt voor veel aanbod van hernieuwbare energie", zei energie-expert Dieter Jong op VTM.

"Tegelijk zien we dat de temperatuur stijgt, dus we moeten minder verwarmen. Dat zorgt voor minder vraag. We bevinden ons ook in de paasvakantie, waardoor veel bedrijven een pauze nemen. Dat zorgt allemaal voor minder vraag naar energie, ten opzichte van veel aanbod, en dan krijg je een negatieve prijs."

"De mensen met een dynamisch energiecontract voelen dat meteen. Die gaan meteen hun auto bijna gratis kunnen opladen. Sinds de energiecrisis hebben veel mensen een variabel contract, dat maandelijks of driemaandelijks geïndexeerd wordt. Negatieve prijzen zorgen voor een algemene verlaging, en dat voelt eigenlijk iedereen."

Enkel wie nu een vast contract heeft, zal amper iets voelen van deze negatieve elektriciteitsprijs.