Grote problemen met stroomvoorziening op komst: 'Dan hebben we niet genoeg'

door: STS
kaars
Afbeelding bron: Pixabay

We dreigen in de nabije toekomst met stroomtekorten te maken te krijgen. Een energie-expert schetst geen fraai beeld.

Elektrificatie is in opmars, denk bijvoorbeeld maar aan de toename van elektrische auto's. Vanaf 2035 mogen er in Europa geen nieuwe auto's met verbrandingsmotor verkocht worden. Luc Pauwels, energie-expert bij de VRT, werd gevraagd of we er klaar voor zijn. "Vermoedelijk niet. We zijn er niet klaar voor", zei Pauwels in 'Terzake'.

"Want het gaat niet alleen over elektrische auto's, het gaat ook over onze verwarming, die moet elektrificeren, met warmtepompen in huizen. Maar het gaat vooral ook over de industrie, die ook van die fossiele brandstoffen af moet. Heel belangrijke industriële processen zullen geëlektrificeerd worden. Die plannen zijn geen luchtkastelen meer, die liggen klaar."

"We geraken er niet meer"

"Hoogspanningsnetbeheerder Elia heeft die plannen een paar jaar geleden gezien. En die zijn ervan geschrokken hoeveel elektriciteit er nodig gaat zijn om dat allemaal te bewerkstelligen. Ze hebben meteen een projectie gemaakt: vanaf het eerste moment dat onze twee kernreactoren langer zullen draaien, zullen we er al niet meer geraken."

"We gaan de winter vlak erna, in 2025, al één extra grote kernreactor aan stroom moeten zoeken. Ondanks de twee verlengde kerncentrales. Ondanks de twee nieuwe gasgestookte elektriciteitscentrales die nu gebouwd worden en dan klaar zullen zijn. Ondanks hernieuwbare energie, ondanks extra nieuwe batterijen zijn we er dan nog altijd niet."

"Het gat wordt groter"

"En als je kijkt naar de tien jaar dat onze kernreactoren extra gaan draaien, wordt het almaar erger. We gaan almaar meer stroom nodig hebben. En het gat dat niet opgevuld raakt, wordt almaar groter."

"Op het einde van de rit zullen het zelfs drieënhalve kernreactoren extra zijn die we nog altijd moeten zoeken. En daar kunnen zelfs nog twee bij komen: dat we vijfenhalve grote kernreactoren aan stroom moeten gaan zoeken, wanneer we onze stroom niet voldoende slim kunnen sturen."