Risico op voedselvergiftiging: Jumbo en Delhaize moeten product uit rekken halen

De supermarktketens Jumbo en Delhaize zien zich genoodzaakt om een product uit de winkelrekken te halen en dit tevens terug te roepen van bij de klanten. Dat meldt het FAVV in een bericht aan onze redactie.
Het gaat om 'Pancakes oat no m!lk' van het merk Oayeah!, in een verpakking van zes stuks en met een gewicht van 360 gram. Dit product werd van 18 augustus tot en met 25 augustus 2025 verkocht via de winkels van Jumbo en Delhaize. De houdbaarheidsdatum is 15/09/25, de batchcode is 1000257019.
"Op basis van eigen onderzoek is in een van de gebruikte grondstoffen een mogelijke aanwezigheid van Bacillus Cereus vastgesteld. In overleg met het FAVV haalt Cérélia Belgium de 'Pancakes oat no m!lk' van het merk OaYeah! uit de verkoop", zegt het FAVV. Het product wordt ook teruggeroepen van bij de consumenten die het kochten.
Lees ook: Maak deze fout niet bij het bereiden van kip: Kans op voedselvergiftiging
Klanten krijgen aankoopbedrag terugbetaald
"De mogelijke aanwezigheid van deze bacterie kan in het eindproduct leiden tot darmklachten. Cérélia Belgium vraagt haar klanten om dit product niet te consumeren en het terug te brengen naar het verkooppunt, waar het aankoopbedrag wordt terugbetaald."
Wat is het gevaar van Bacillus Cereus in voeding?
Van Bacillus Cereus kan je flink ziek worden; het kan tot voedselvergiftiging leiden. "Bacillus Cereus kan twee types van voedselvergiftiging veroorzaken: het braaktype en het diarreetype", lezen we bij Flanders' FOOD.
"Het braaktype wordt veroorzaakt door een hittestabiel toxine dat gevormd wordt in de voeding tijdens de bewaring. Dit is het meest gevaarlijke type, want het werd reeds geassocieerd met levensbedreigende aandoeningen, zoals acuut leverfalen."
"Het diarreetype wordt veroorzaakt door hitte-labiele enterotoxines, voornamelijk geproduceerd in de menselijke darm bij inname van vegetatieve B. Cereus."
Lees ook: Bewaar dit voedsel nooit in de diepvriezer: Verhoogde kans op voedselvergiftiging
Graanproducten en eiwitrijke producten
"Het braaktype komt meestal voor na consumptie van graanproducten en voeding die rijk is aan koolhydraten zoals rijst en pasta. Het diarreetype daarentegen, komt vooral voor na consumptie van eiwitrijke producten."