Komt Marc Dutroux ooit vrij uit gevangenis? Gerechtspsychiater geeft opvallend antwoord

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Zou Marc Dutroux ooit vrij kunnen komen uit de gevangenis? Die vraag werd op Canvas voorgelegd aan gerechtspsychiater Lieve Dams.

Dams was te gast in 'De Afspraak', om het er te hebben over seriemoordenaar Freddy Horion. Die zit al 44 jaar opgesloten wegens de moord op vijf mensen in 1979.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft België veroordeeld omdat er voor Horion geen perspectief is om vervroegd vrij te komen. Het jaar 9999, staat er op zijn papieren. Hij werd destijds veroordeeld, niet geïnterneerd. Daardoor kan hij niet terecht in een psychiatrische instelling.

Het leidde tot de vraag of Marc Dutroux ooit vrij zou kunnen komen. "Dutroux is een inwoner van België. En volgens het Belgische strafsysteem, het strafwetboek, zal dat kunnen", zei Dams. "Voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zal dat ook kunnen, waarschijnlijk."

"Maar men moet een afweging maken. Ik werk nog altijd ook in Nederland. Daar heb je het systeem van een chronische terbeschikkingstelling."

"Ik heb er ooit met iemand gesproken tijdens een wandeling in de tuin van de gevangenis. Die persoon zei tegen mij: 'Laat mij alstublieft niet vrij, want als ik morgen vrijkom, zal ik opnieuw kinderen pijn doen, ik zal opnieuw kinderen misbruiken'."