Mensen met zonnepanelen weten dit niet: "Dan heb je recht op compensatie"

door: STS
zonnepanelen
Afbeelding bron: Pixabay

Wie zonnepanelen heeft en het meemaakt dat de omvormer wel eens uitvalt, kan recht hebben op een compensatie. Dat zegt netbeheerder Fluvius.

De omvormer van een zonnepaneleninstallatie kan uitvallen wanneer er in de buurt te veel stroom op het elektriciteitsnet gezet wordt. Dit kan vooral voorkomen in landelijke gebieden, indien er in de buurt veel zonnepaneleninstallaties zijn aangesloten op het elektriciteitsnet.

Heb je recht op een compensatie wanneer jouw omvormer uitvalt? Fluvius is er duidelijk over: "Ja, als je omvormer soms uitvalt, heb je mogelijk recht op een compensatie. De forfaitaire compensatie in 2023 bedraagt 10,6 euro per kVA (kiloVoltAmpère) omvormervermogen."

Fluvius geeft enkele voorbeelden, te beginnen met een kleine, recente, residentiële installatie, met acht zonnepanelen en 2.5 kVA omvormervermogen. "De compensatie komt neer op een tegemoetkoming van 26,5 euro (= 10,6 euro x 2,5 kVA)."

"Voor een gemiddelde installatie met 16 panelen en 4 kVA omvormervermogen bedraagt de vergoeding 42,4 euro (= 10,6 euro x 4 kVA). En bij een grote installatie met 30 panelen en 10 kVA omvormervermogen komt de vergoeding neer op 106 euro (= 10,6 euro x 10 kVA)."

Groenestroomcertificaat

Wie recht op groenestroomcertificaten krijgt hiervoor een bijkomende compensatie. "Deze wordt bepaald op basis van een verlies van 34 kWh per kVA en de waarde van de groenestroomcertificaten", aldus Fluvius.