Terugleveringvergoeding van zonnepanelen brengt nauwelijks nog iets op maar je kan dit zelf oplossen

door: PMN
zonnepaneel
Afbeelding bron: Pixabay

Wie zonnepanelen en een digitale meter heeft kan van zijn energieleverancier een ‘teruglever of injectievergoeding’ krijgen. Dat bedrag is echter sterk gedaald.

Wie zonnepanelen en een digitale meter heeft kan van zijn energieleverancier een ‘teruglever of injectievergoeding’ krijgen. Dat is een financiële compensatie voor de stroom die je zonnepanelen hebben opgewekt, maar die je niet gebruikt hebt en dus op het net worden teruggezet. De Vlaamse energieregulator VREG stelt vast dat de terugleververgoeding in 2023 “gemiddeld gezien sterker daalden dan de gemiddelde elektricitietsprijs.”

VREG roept eigenaars van zonnepanelen op om het geweer van schouder te veranderen. Consumenten moeten volgens hen “zoveel mogelijk gaan inzetten op het zelf verbruiken van hun geproduceerde elektriciteit. Hoe meer elektriciteit je gebruikt van je zonnepanelen, hoe minder je nodig hebt van het net.”

Directeur Marc Van den Bosch zegt in Het Nieuwsblad dat er tijdens zonnige weekends een overaanbod is aan energie is. “Dat zorgt voor negatieve prijzen”, klinkt het. “Waardoor energieleveranciers zogenaamde ‘onbelansfactueren’ riskeren, omdat ze het evenwicht op het elektriciteitsnet verstoren.”