Virologen doen dringende oproep: "Kan leiden tot blijvende hersenschade, met dood tot gevolg"

door: STS
Geert Molenberghs
Afbeelding bron: Photonews

Virologen roepen mensen die tot een bepaalde leeftijdsgroep behoren op om na te gaan of ze voldoende gevaccineerd zijn tegen de mazelen. Die besmettelijke ziekte is aan een opmars bezig.

Dit jaar zijn in heel België al meer dan 150 gevallen van mazelen geregistreerd. In Vlaanderen gaat het om 64 gevallen. Vorig jaar werden er 35 gevallen geregistreerd, over een heel jaar.

"We moeten niet panikeren daarover, maar toch bezorgd zijn. Het is goed dat de vaccinatiegraad hoog is", verklaarde biostatisticus Geert Molenberghs op TV Limburg.

"Het is geen speelgoed, een mazelinfectie. Heel veel mensen gaan het doormaken met de typische mazelen op de huid, en dan is het voorbij. Maar in zeldzame gevallen kan het leiden tot zeer ernstige neveneffecten, tot en met blijvende hersenschade, met op termijn de dood tot gevolg."

Gevaccineerd tegen mazelen?

Virologen roepen nu iedereen die geboren is tussen 1970 en 1985 op om na te gaan of ze vroeger voldoende gevaccineerd werden tegen mazelen, dat wil zeggen twee dosissen. Voor 1970 waren mazelen wijdverspreid, de meeste kinderen raakten besmet en liepen zo levenslange immuniteit op. Vanaf 1985 werd mazelen opgenomen in het vaccinatieschema.

"De kans is dus groot dat mensen die geboren zijn tussen 1970 en 1985 nooit de ziekte hebben gehad toen ze jong waren én ook niet afdoende gevaccineerd zijn", vertelde Steven Van Gucht aan VRTNWS.