Virus werd vrouw van Gene Hackman fataal: Marc Van Ranst heeft belangrijk advies voor iedereen

door: STS
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Uit een autopsie blijkt dat de vrouw van acteur Gene Hackman gestorven is aan de gevolgen van een bepaald virus. Komt dit bij ons ook voor, en hoe gevaarlijk is het?

Hackman en zijn echtgenote werden dood aangetroffen in hun woning. De vrouw overleed aan het hantavirus. Hackman zelf leed aan Alzheimer en is vermoedelijk van ontbering gestorven. Mogelijk besefte hij zelfs niet dat zijn vrouw overleden was.

Hoewel het om een andere versie van het virus gaat, komt het hantavirus ook bij ons voor. Het wordt verspreid door knaagdieren. "Bij ons is de belangrijkste verspreider de rosse woelmuis. Die vind je voornamelijk in de Kempen, in het Zoniënwoud en in de streken rond Chimay", vertelde Marc Van Ranst aan Het Nieuwsblad.

Volgens de viroloog lopen mensen rond deze tijd van het jaar meer kans op een besmetting, omdat ze weer meer de natuur in trekken. Maar ook omdat ze in de tuin gaan werken en er zich in het tuinhuis urine van een knaagdier kan bevinden.

"Omdat het nog niet warm is, is die urine nog steeds besmettelijk. Als je dan beslist om te borstelen, kan de besmette stof stijgen en dus ook voor een besmetting zorgen."

Neem deze maatregelen als je het tuinhuis kuist

Een besmetting kan ernstige gevolgen hebben, met name nierfalen. Toch is er geen reden tot paniek. "In ons land sterven er zeker geen twee mensen op een jaar als gevolg van het hantavirus", aldus Van Ranst.

Hij raadt mensen die hun tuinhuis willen opruimen wel aan om dit eerst te verluchten, niet te hard te borstelen en daarbij een mondmasker te dragen.