Waarom je je nies eigenlijk helemaal niet mag inhouden

door: BVDO
Corona - ziek - hoesten - niezen
Afbeelding bron: pexels

Niezen kan zeer vervelend zijn. Vaak houden we dat in, als we in een ruimte met veel mensen zijn, maar is dat wel gezond?

Zeker sinds de coronapandemie durven mensen op openbare plekken veel minder hoesten en niezen. Zeker je nies inhouden is veel slechter dan iedereen wel denkt.

Een nies is een reflex door een of andere prikkel in de neus en die wil je snel weg omdat niezen ervoor zorgt dat je luchtweg wordt gereinigd. Stoffen die irriteren worden weggeblazen door een reactie waarbij de spieren aan de ribbenkast, de longen en de buik betrokken zijn.

Artsen waarschuwen om je nies niet in te houden, want in het ergste geval kan er zelfs een zwakke plek in je schedel kapot geblazen worden omdat de luchtdruk nergens weg kan. Er is ooit iemand zelfs blind geworden door zijn nies in te houden.

Niezen doe je best met open mond, in de binnenkant van je elleboog. Daarna snuit je je neus met een papieren zakdoek die je gemakkelijk kan weggooien, om vervolgens je handen te wassen. Anders kun je nog anderen ziek maken.

Tags niezen