Artsen waarschuwen: "Je nies inhouden kan schadelijk zijn, doe het niet!"

bron: VRT NWS
door: Redactie
Afbeelding bron: Foter

Je nies inhouden kan serieuze gevolgen hebben. Zo ondervond een Britse man die werd opgenomen in het ziekenhuis nadat hij zijn nies had ingehouden. Zijn slokdarmhoofd was gescheurd. Artsen willen iedereen waarschuwen voor het gevaar.

Je neus dichtknijpen en je mond sluiten terwijl je niest, doe je maar beter niet. Een 34-jarige Brit belandde hierdoor in het ziekenhuis. Op het moment leek er niets aan de hand, maar even later kreeg de man erg veel last aan zijn keel en nek. Op de spoedafdeling bleek dat zijn slokdarmhoofd was gescheurd omdat hij zijn nies had ingehouden.

De man moest in het ziekenhuis blijven, kreeg antibiotica en voeding via een sonde. Volgens de artsen mag hij van geluk spreken dat het scheurtje klein was. Indien er sprake was van een grotere scheur moest de man onder het mes. 

De artsen berichten in een rapport dat niet alleen een scheur in het slokdarmhoofd kan ontstaan als je je nies inhoudt, ook kan je trommelvlies ernstig beschadigd raken of kan het hersenaneurysma barsten. Luidop niezen is dus de boodschap. Heb je geen zakdoek bij? Nies dan in je ellebooghoogte. Dat is de meest hygiënische oplossing.