Succesbondscoach Belgian Cats openhartig: "Vroeger dacht ik: enkel losers komen tegen wat ik meemaakte"

door: CDC
Philip Mestdagh
Afbeelding bron: Photonews

Philip Mestdagh, was de trainer die de Belgische nationale basketbalploeg bij de dames naar de internationale top stuurde, maar hij belandde vorig jaar in een burn-out. Vandaag vertelde hij zijn verhaal in Het Nieuwsblad.

Met Mestdagh als coach behaalde de nationale basketbalploeg bij de vrouwen de beste resultaten ooit en de ploeg werd een te duchten tegenstander op internationale toernooien. De Belgian Cats sneuvelden echter op de Olympische Spelen in de kwarfinales en Mestdagh werd ontslagen.

Na dat ontslag wilde hij onmiddellijk beginnen bij zijn nieuwe team, maar dat lukte niet, hij had een burn-out opgelopen. “Ik dacht dat het mijn hart was, maar dat bleek perfect in orde. Ik had ook geen fysiek probleem. Ik was oververmoeid en had een mentaal probleem."

Nochtans dacht hij in het verleden dat hem dat nooit zou overkomen. "Vroeger dacht ik: enkel losers komen tegen wat ik meemaakte. Dat klopt niet, zei mijn therapeut mij. Het zijn net mensen die volledig opgaan in hun passie die zoiets kunnen tegenkomen. Ik ben wel een stevige gast en kan om met de druk, maar of je nu groot, klein, sterk of frêle bent, het heeft er niets mee te maken.”

Ondertussen is Mestdagh weer aan de beterhand. Hij sport nu weer zelf en voelt zich mentaal en fysiek een pak gezonder. Hij wil ook opnieuw een ploeg trainen. Hij vertelt meer dan ooit te beseffen dat je goed voor jezelf moet zorgen.